Maag-darm-gezondheid bij paarden

Maag-darm-gezondheid bij paarden

De spijsvertering van het paard is gevoelig en complex. Het is daarom belangrijk dat paardeneigenaren de eerste tekenen van problemen herkennen.

Zelfs als je niet in de maag kunt kijken, kan een paardeneigenaar die zijn paard kent, aan de algemene toestand zien of het goed gaat met zijn paard. Hij kan zien of en hoe hij eet, of de vacht glanzend en glad is of dof en ruig. De glans in de ogen en een ontspannen gezicht geven aan of het paard zich goed voelt. Paarden met maagproblemen hebben vaak een geknepen gezicht. Door een paar minuten te observeren hoe hij zijn voedsel consumeert en of hij voldoende drinkt, kunnen zelfs leken met een beetje oefening gemakkelijk oordelen. Een geknepen staart of vacht op de achterpoten die vervuild is met uitwerpselen duiden op spijsverterings- of maagproblemen. Andere uiterlijke kenmerken zijn te zien op de flanken van het paard. Als deze aanzienlijk zijn ingevallen, duidt dit op honger of – nog vaker – dorst.

LET OP: Paarden hebben de neiging om lui te drinken, vooral in het koude seizoen. Dit betekent dat ze niet genoeg drinken, omdat ze simpelweg minder dorst hebben als ze niet zweten.

Controleer het lichaam van het paard regelmatig door een huidplooi in de nek te nemen en deze een tijdje vast te houden. Als je het loslaat, moet de vouw onmiddellijk rechttrekken. Als hij dit niet doet en zichtbaar blijft staan, kan worden aangenomen dat het paard uitgedroogd is.

TIP: De meeste paarden waarderen het als je ze extra water in de emmer aanbiedt. Hiervan drinken ze in grote slokjes zonder de zelfdrinker lang te gebruiken.

Als paardeneigenaar en ruiter moet je ook de aard van paardenuitwerpselen kennen. Een controle van de hoeveelheid en het uiterlijk van de paardenmest geeft informatie over of het paard voldoende drinkt. Met afwijkingen zoals droge of zachte ontlasting, kleurveranderingen of zelfs water in de ontlasting moet rekening worden gehouden en indien nodig de oorzaak worden opgehelderd. Een verandering van stal of voer, de start van het weideseizoen of stress kunnen hiervoor de redenen zijn.

Als goede paardeneigenaar moet je af en toe goed luisteren Het kan geen kwaad als de ruiter de darmgeluiden van zijn paard kent. Om dit te doen, plaats je je oor aan de zijkant van het lichaam van het paard, net onder de heupbult in het flankgebied op de buik. Als je het hoort gorgelen en borrelen, is dat een goed teken. Ongewone of afwezige darmgeluiden kunnen wijzen op een ziekte. De hardheid van de buikwand kan worden gecontroleerd door zachtjes met de vuist op de flank te drukken. In het geval van koliek kan het erg moeilijk zijn en nauwelijks meegeven.

Koliek wordt, net als veel andere maag-darmproblemen, vaak veroorzaakt door stress. Dit geldt zowel voor sportpaarden in individuele boxen als voor recreatiepaarden in open stallen. Het maakt de maag niet uit of het nu de prestatiedruk van de competitie is of rankingconflicten in de groep. Hij komt in opstand. De effecten variëren van paard tot paard. Terwijl het ene paard diarree krijgt van opwinding en het andere een zure maag heeft door frustratie, verandert er niets aan het feit dat de maag-darmflora in de war is.

Minerale supplementen van NutriLabs bieden verlichting:

Acid Protect® is speciaal ontwikkeld voor paarden met een hoog maagzuurgehalte. Het helpt het paard de maagwand weer op te bouwen en beschermt tegelijkertijd tegen verdere aanvallen op de maagwand. Acid Protect® is ook geschikt voor veulens.

Aka-Biotix is ​​bijzonder geschikt voor paarden die last hebben van water in de ontlasting. Het bindt overmatige hoeveelheden vocht en zandafzettingen, ondersteunt de darmflora en peristaltiek en helpt de darmen te reinigen. Psyllium stimuleert de darmmotoriek, prebiotica, elecampaan en fructo-oligosacchariden (meerdere suikers) bevorderen een gezonde darmflora. Ze dienen als voedingsstoffen voor bepaalde bacteriën en activeren ‘gewenste’ bacteriën, terwijl ‘ongewenste’ ziektekiemen worden verminderd.

Het Synbiotix- poeder met prebiotica en gist helpt bij het opbouwen en regenereren van de darmflora. Het ondersteunt de darmflora volgens het “voedingsprincipe” met suikerverbindingen (fructo-oligosacchariden) die niet volledig worden verteerd en zo ongehinderd de darmsecties bereiken waar ze beschikbaar zijn voor de in de darm gewenste micro-organismen en hun groei bevorderen. Samen met andere stoffen (gist) leiden ze tot de snelle groei van de lichaamseigen probiotische kiemen en belemmeren daardoor ook de kolonisatie van ongewenste ziektekiemen.

Tips voor paardenvoeding:

Triggers voor stress zijn bijvoorbeeld eetpauzes van meer dan zes uur, rantsoenen met veel krachtvoer en weinig ruwvoer, snelle weersveranderingen, lang in de bos staan, transport of ongepaste training, om er maar een paar te noemen. Wij weten dat goed hooi de belangrijkste basis is voor paardenvoeding. Als mensen rekening houden met het natuurlijke eetgedrag van het paard, zouden ze hem vrijwel de hele dag hooi, stro of gras moeten aanbieden.

Het paard eet niet alles, het is een selectieve, langdurige eter. Als gevolg hiervan is het spijsverteringssysteem ontworpen om urenlang voedsel te absorberen. De ruwe celstof in het ruwvoer is cruciaal voor een stabiele darmgezondheid. Speekselafscheiding tijdens de ruwvoeropname voorkomt verzuring van maag en darmen. Dit is ook de reden waarom het paard zeker vóór krachtvoer ruwvoer moet krijgen.

Hoogwaardig, goed gedroogd hooi is de belangrijkste en betrouwbare energiebron voor het paard. Qua hoeveelheid zou dit het grootste deel van het voerrantsoen moeten uitmaken. De vuistregel hierbij is: als je per 100 kilogram levend gewicht ongeveer 1,5 kilogram hooi voert, zal een paard van 650 kilogram elke dag ongeveer tien kilogram hooi consumeren. Dit komt overeen met bijna drie kilogram ruwe vezels.

TIP: In zogenaamde slechte hooijaren kan tot een derde van het hooi vervangen worden door (haver)stro. Te veel stro vermindert echter de verteerbaarheid van de resterende voedingsstoffen en kan koliek veroorzaken. Met een beetje oefening kan de kwaliteit van hooi en stro eenvoudig met het blote oog worden bepaald: kleur, geur en vezellengte.

Krachtvoer dient altijd als aanvullend voer en kan de behoefte van een paard aan vezelrijk ruwvoer niet vervangen. De gehele spijsvertering van het paard is ingericht op het continu opnemen van voldoende vezelrijk voer. Exclusief voeren met krachtvoer is schadelijk voor de gezondheid van paarden.

Auteur: Andrea Kressenbrock