Het belang van magnesium voor paarden

Het belang van magnesium voor paarden

Magnesium is een belangrijk mineraal voor paarden, omdat het betrokken is bij tal van functies in het lichaam. Hieronder staan de 10 belangrijkste redenen waarom paarden voldoende magnesium in hun dieet nodig hebben:

 1. Het werkt nauw samen met calcium om de spierfunctie in stand te houden. Wanneer de spieren moeten samentrekken, komt daarvoor calcium vrij, dat zich naar de spiervezels verplaatst. Magnesium stopt de samentrekking door het calcium terug te duwen.
 2. Door de spieren te laten ontspannen, kan het herstel worden bevorderd en kunnen spierpijn en krampen bij dieren na zware arbeid worden verlicht.
 3. Dit mineraal kan een prestatiebevorderend effect hebben op paarden door de ondersteuning van spieroxygenatie, spierkracht en stofwisselingsprocessen.
 4. Magnesium helpt zenuwcellen signalen naar elkaar en naar de spieren door te geven.
 5. Men denkt dat het een kalmerend effect heeft op paarden, en helpt spiertrillingen en nervositeit te verlichten.
 6. Het kan de stresstolerantie en de weerstand tegen ziekten en verwondingen verbeteren. Stress zorgt ervoor dat magnesium sneller wordt verbruikt in het lichaam. Een optimale inname van magnesium kan het herstel van de homeostase na een stressfactor van buitenaf bespoedigen.
 7. Magnesium kan bijdragen tot een normale vetverdeling bij paarden.
 8. Magnesium helpt de cellen te reageren op insuline.
 9. Het helpt hoefbevangenheid voorkomen, vooral bij paarden die in het voorjaar vatbaarder zijn voor hoefbevangenheid. (Paarden met hoefbevangenheid blijken vaak lage gehaltes van dit mineraal in hun bloed te hebben). Magnesium helpt ook beschermen tegen ontstekingen en schade door vrije radicalen.
 10. Een optimaal magnesiumgehalte helpt calcium uit de voeding te absorberen. Dit kan gezonde botten en het algemene welzijn van je paard ondersteunen.

Magnesiumtekort bij paarden

Het goede nieuws is dat een chronisch magnesiumtekort bij paarden onwaarschijnlijk is. Er kan echter een milde tot matige tekortkoming optreden, die de stemming en prestaties kan beïnvloeden. Paarden die niet genoeg van dit mineraal in hun voeding krijgen, kunnen tijdens periodes van stress of een wedstrijd tekenen van een tekort vertonen.

De meeste tekenen van magnesiumtekort zijn gerelateerd aan een verminderde zenuw- of spierfunctie. Mogelijke symptomen hiervoor zijn:

 • nervositeit/prikkelbaarheid/angst
 • onvermogen om te ontspannen of te concentreren
 • spiertrillingen, krampen, trekkingen, pijn
 • intolerantie voor lange werkuren
 • zeer gevoelig voor geluid of beweging
 • Overgevoelige huid
 • prikkelbare stemmingen
 • weerstand tegen training
 • vermoeidheid
 • onregelmatige hartslag
 • tandenknarsen
 • verhoogd zweten

De beste manier om erachter te komen of je paard vermoedelijk een magnesiumtekort heeft, is door het voer te analyseren. Een bloedtest zal waarschijnlijk geen uitsluitsel geven, aangezien het magnesiumgehalte in het bloed binnen een klein bereik blijft.

Snelgroeiende grassen bevatten vaak weinig magnesium. Dergelijke grassen bevatten waarschijnlijk ook weinig natrium en veel kalium, wat een tekort kan verergeren. Andere voedingsfactoren kunnen de opname en assimilatie van magnesium in het lichaam beïnvloeden. Hoge gehaltes aan voedingsvezels, oxalaten, fosfaten en vet in het voer kunnen de opname bij paarden verminderen. Ook voedergewassen op zure of leemachtige gronden kunnen het hele jaar door magnesiumarm zijn.

Daarnaast kan de samenstelling van het voer het magnesiumgehalte bij paarden beïnvloeden, aangezien de verteerbaarheid per voer verschilt. Alfalfa heeft met 50% de hoogste magnesiumverteerbaarheid, terwijl graan met 38% de laagste verteerbaarheid heeft. Paarden die veel granen eten, kunnen vatbaarder zijn voor tekorten aan dit belangrijke mineraal.

Soorten magnesiumsupplementen

Magnesium komt in wisselende hoeveelheden voor in dierenvoer en graan. Concentraten kunnen al dan niet extra magnesium bevatten, afhankelijk van de hoeveelheid van de andere ingrediënten. De hoeveelheid onverteerbare vezels en de aanwezigheid van oxalaten beïnvloeden de beschikbaarheid van magnesium in het voer. Aanvullend magnesium kan anorganisch (magnesiumsulfaat of magnesiumoxide) of organisch (gechelateerd magnesium) zijn.

Magnesiumoxide is waarschijnlijk de meest gebruikte bron en heeft een absorptiegraad van ongeveer 50%. Het voordeel van magnesiumoxide is dat het niet door het lichaam wordt opgenomen tenzij er een tekort is, zodat het moeilijk is een paard er een overdosis van te geven. Magnesiumsulfaat (Epsomzout) is ook zeer beschikbaar voor het paard voor absorptie, maar het heeft ook het effect dat het water in de darm trekt en diarree veroorzaakt, daarom wordt het niet aanbevolen voor dagelijks gebruik.

Voeding

Het mineralengehalte in de voeding van je paard kun je het beste altijd aanpassen op advies van een dierenarts.

Over het algemeen wordt aanbevolen om de dosering van extra magnesium te verdelen over twee maaltijden per dag, om het risico op spijsverteringsstoornissen zoals diarree te minimaliseren.

De kans op een overdosis is erg klein als je je paard extra magnesium geeft. Overtollig magnesium wordt snel uitgescheiden via de urine, zodat het zich normaal gesproken niet tot gevaarlijke niveaus in het lichaam van het paard ophoopt. Toediening van hoge doses kan echter leiden tot diarree.

Over het algemeen is het belangrijker om een adequate calcium-magnesiumverhouding te behouden dan je zorgen te maken over een teveel aan magnesium.

Voor paarden kunnen wij de volgende magnesiumproducten uit onze winkel aanbevelen:

Poeder:

Mg Magnesium door Dr. Weyrauch

EquiPower - Magnesium

Pellets:

Magnesium van Marstall

Magnesiumkorrels van NATUSAT